Vind de beste warmtepomp installateur in Haaksbergen

Kom gemakkelijk en snel in contact met warmtepomp installateurs uit Haaksbergen en omgeving. Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten. Zonder enige verplichting.

Gratis - Vrijblijvend

Warmtepomp installateurs Haaksbergen

Top 12 warmtepomp installateurs in Haaksbergen

Compleet overzicht van alle warmtepomp installateurs in Haaksbergen en omgeving

Gratis offertes vergelijken Bespaar tot 40% door te vergelijken!

In Haaksbergen zijn 12 warmtepomp installateurs beschikbaar. Onderstaand een overzicht van alle warmtepomp installateurs bij jou in de buurt. Iedere warmtepomp specialist is handmatig geselecteerd door het serviceteam van Warmtepompgids.nl. Daarnaast heeft ieder bedrijf een eigen bedrijfspagina met hierop contact- en adresgegevens.

Warmtepomp Haaksbergen?

Een warmtepomp haalt energie uit het grondwater, de lucht of bodem en zet dit om in bruikbare energie. De meest voorkomende warmtepompen zijn de hybryde-, elektrische- en ventilatiewarmtepomp. Een warmtepomp installateur adviseert welke pomp in jouw geval geschikt is en zorgt voor vakkundige installatie, onderhoud en reparatie.

Ben je benieuwd naar de prijzen van een warmtepomp? Start nu je gratis offerteaanvraag. Vergelijk meerdere offertes & bespaar tot 40% op de kosten door te vergelijken!

Informatie over Haaksbergen

Haaksbergen is een plaats in de provincie Overijssel met 17615 inwoners, bestaande uit 8768 mannen en 8847 vrouwen. De gemiddelde leeftijd is 41 jaar. Haaksbergen telt 7290 huishoudens. Per 3645 huishoudens is er 1 warmtepompen installateur beschikbaar.

Gratis warmtepomp offertes vergelijken?

Overzicht van de top 12 warmtepomp installateurs in Haaksbergen en omgeving

Vind een warmtepomp installateur bij jou in de buurt


Warmtepomp Haaksbergen

Warmtepomp Haaksbergen: alle info & kosten in 2024

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker en een warmtepomp in Haaksbergen is één van de beste investeringen van de afgelopen tijd. Met een hybride warmtepomp verminder je tot 60% van je gasverbruik en kies je voor een all-electric warmtepomp dan kun je zelfs helemaal van het gas af! Bovendien kom je nu in aanmerking voor een mooie subsidie, wat de investering nog aantrekkelijker maakt.

Meer weten?

Lees dan verder: je vindt hier handige informatie over de werking van een warmtepomp en leest over de kosten. Ook leggen we alles uit over de verschillende modellen en helpen je met het kiezen van het beste model!


De belangrijkste informatie op rij

 • De kosten van een warmtepomp liggen gemiddeld tussen de €2.500,- tot €24.000,- en hangen voor het grootste deel af welke soort warmtepomp je kiest. Lucht/lucht warmtepompen of hybride warmtepompen zijn de goedkoopste keuzes.
 • Je bespaart 60% tot 100% van je gaskosten met een warmtepomp en verdient de investering zo terug in ongeveer 5 tot 14 jaar.
 • Er is de keuze uit diverse warmtepompen die allemaal een andere bron/afgiftesysteem hebben. Dit wordt in de naam al aangegeven. Je hebt keuze uit een hybride lucht/water warmtepomp, een lucht/lucht warmtepomp, een water/water warmtepomp en een bodem/water warmtepomp.
 • Een hybride warmtepomp zorgt alleen voor verwarming, een all-electric warmtepomp levert ook warm water. Hiervoor gebruikt de warmtepomp een boiler of tapwatervat waarin het water wordt opgeslagen.
 • Het plaatsen van een warmtepomp neemt over het algemeen 1 werkdag in beslag. Kies je voor een pomp die warmte haalt uit grondwater of uit de bodem, dan kan het een extra werkdag kosten.
 • Bij het eerste gebruik kan het even duren voordat je huis is opgewarmd. Dat komt omdat een warmtepomp werkt met lage temperatuur verwarming (LTV). Houd hier dus rekening mee!
 • Is je huis redelijk tot goed geïsoleerd dan is een warmtepomp al het investeren waard. Laat je je huis nog beter isoleren dan haal je wel een hoger rendement!
 • Er is een mooie subsidie waarmee je een groot deel van de kosten weer terug krijgt. Je krijgt minimaal €500,- subsidie, maar afhankelijk van het model en het vermogen loopt de subsidie snel op!


Wat kost een warmtepomp in Haaksbergen?

Voor de kosten van een warmtepomp in Haaksbergen moet je rekening houden met €2.500,- tot €5.000,-. Dat is een groot verschil, en dat heeft vooral te maken met de verschillende modellen warmtepompen. De goedkoopste keuze is een lucht/lucht warmtepomp gevolgd door een hybride warmtepomp.

Voor een hoger rendement moet je ook rekening houden met een hogere investering. Voor een water/water of bodem/water warmtepomp betaal je een prijs van maximaal €20.000,- tot €24.000,-. In de tabel hieronder vind je de prijzen van de verschillende soorten warmtepompen.


Warmtepomp kosten 2024

€2.500,- tot €24.000,-

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Minimale kosten
€2.500,- tot €5.000,-

Lucht/lucht warmtepomp of hybride warmtepomp
Incl. installatie

Maximale kosten
€20.000,- tot €24.000,-

Water/water warmtepomp of bodem/water warmtepomp
Incl. installatie

Start gratis offerteaanvraag!
Soort warmtepompGemiddelde kosten*
Hybride warmtepomp€5.000,- tot €7.000,-
Lucht/water warmtepomp€7.500,- tot €12.500,-
Water/water warmtepomp€15.000,- tot €20.000,-
Lucht/lucht warmtepompVanaf €2.500,-
Bodem/water warmtepomp€10.000,- tot €24.000,-

*inclusief installatie

Besparing en terugverdientijd van een warmtepomp

Met goed gebruik van een hybride warmtepomp bespaar je zo’n 60% op de gaskosten. Kook je op inductie en ga je voor een volledig elektrische warmtepomp dan kun je zelfs helemaal van het gas af! Bj een hybride warmtepomp is de terugverdientijd maar liefst 6 jaar! Met een subsidie kun je die terugverdientijd nog een stuk korter maken.

Een lucht/lucht warmtepomp verdien je in gemiddeld 8 jaar terug. De andere modellen, zoals een volledig elektrische warmtepomp of een bodem/water of water/water warmtepomp, vragen een grotere investering. Hierdoor duurt het ook langer voordat je de kosten hebt terugverdiend. Gemiddeld kun je rekening houden met 11 tot 14 jaar.

Soort warmtepompGemiddelde terugverdientijd*
Hybride warmtepomp6 jaar
Lucht/water warmtepomp12 jaar
Water/water warmtepomp11 jaar
Lucht/lucht warmtepomp8 jaar
Bodem/water warmtepomp14 jaar

*Afhankelijk van hoe je je huis verwarmt, de buitentemperatuur, het vermogen van de warmtepomp en de totale kosten van de installatie.

Verschillende soorten warmtepompen

Je hebt de keuze uit meerdere warmtepompen. De meeste mensen zullen de hybride warmtepomp wel kennen: deze werkt samen met een cv-ketel en zorgt alleen voor verwarming in huis. Ook de lucht/lucht warmtepomp, ook wel een airco genoemd, wordt tegenwoordig veel gebruikt. Maar er zijn ook volledig elektrische warmtepompen voor wie helemaal geen gas meer wil gebruiken voor verwarmen.

Om de warmtepompen te snappen, is het goed om te weten dat de naam precies aangeeft waar de warmte vandaan komt en waar de warmte aan afgegeven wordt. Zo is er de lucht/water warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt en afgeeft aan water dat de verwarmingsbuizen verwarmt.

Hieronder lees je meer over de verschillende modellen en hoe ze werken. Ook gaan we kort in op belangrijke voor- of nadelen.

Soort WarmtepompWerkingsprincipeToepassingEnergiebronnenEfficiëntieVoordelenNadelen
Hybride WarmtepompCombinatie van lucht/lucht en lucht/waterVerwarming en koelingElektriciteit, gasHoog, omdat het meerdere bronnen combineert– Bespaart energie– Vereist een bestaand verwarmingssysteem
– Kan duur zijn bij aanschaf
Elektrische lucht/Water WarmtepompHaalt warmte uit de lucht en geeft deze af aan waterVerwarming en soms koelingElektriciteitHoog, vooral in milde klimaten– Lage operationele kosten
– Kan zowel verwarmen als koelen
– Efficiëntie kan dalen bij lage temperaturen
– Vereist voldoende buitenruimte
Water/Water WarmtepompHaalt warmte uit water en geeft deze af aan waterVerwarming en koelingWaterHoog, omdat water een constante bron van warmte is– Hoge efficiëntie
– Geschikt voor grote gebouwen
– Dure installatie en onderhoud
– Vereist toegang tot grondwater
Lucht/Lucht Warmtepomp

Haalt warmte uit de lucht en geeft deze af aan de luchtVerwarming en koelingElektriciteitGemiddeld tot hoog, afhankelijk van de buitentemperatuur– Eenvoudige installatie
– Kan snel verwarmen/koelen
– Minder efficiënt bij lage temperaturen
– Kan geluidsoverlast veroorzaken
Bodem/Water WarmtepompHaalt warmte uit de grond en geeft deze af aan waterVerwarming en soms koelingElektriciteitHoog, omdat de grond een constante bron van warmte is– Hoge efficiëntie
– Milieuvriendelijk
– Vereist een grondboring en ruimte
– Hoge installatiekosten

1. Hybride warmtepomp Haaksbergen

De hybride warmtepomp in Haaksbergen is waarschijnlijk de meest bekende pomp. Door de lage aankoopprijs en het feit dat deze samenwerkt met een cv-ketel en er dus geen tapwatervat nodig is, is de hybride warmtepomp de perfecte keuze voor iedereen die voor het eerst gaat investeren in duurzame oplossingen.

De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Op verreweg de meeste dagen wekt de warmtepomp voldoende warmte op om je huis te verwarmen. Alleen op extreem koude dagen heeft deze de hulp van de cv-ketel nodig. Daarnaast zorgt een hybride warmtepomp alleen voor verwarming in huis. Warm water wordt nog altijd geregeld met een cv-ketel. Hierdoor bespaar je toch ongeveer 60% op je gasverbruik!

Je kunt hybride warmtepompen kopen in verschillende uitvoeringen. Zo is er de hybride warmtepomp met buitenunit, ook wel de lucht/water hybride warmtepomp genoemd. Deze haalt warmte uit de buitenlucht en geeft dit af aan het water in het systeem. Daarnaast is er de monoblock hybride warmtepmp. Er is geen buitenunit aanwezig, maar gebruikt een aan- en afvoerpijp om warmte uit de buitenlucht te halen!

Twijfel je nog? Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een hybride warmtepomp

 • Je kunt een hybride warmtepomp in elke woning gebruiken, ook als de isolatie nog niet zo goed is!
 • Je besparing op je gasverbruik loopt op tot wel 60%. Je gasrekening gaat dus door de helft!
 • Een hybride warmtepomp neemt bovendien niet heel veel ruimte in. Hij is ongeveer half zo groot als de cv-ketel.
 • Er is op dit moment nog een mooie subsidie beschikbaar voor iedereen die een hybride warmtepomp wil aanschaffen, waardoor ze financieel ook aantrekkelijk zijn.
 • Je gaat niet helemaal van het gas af, omdat een hybride warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel. Moet je een cv-ketel vervangen, dan moet je rekening houden met hogere kosten.
 • Je moet, bij een hybride warmtepomp met buitenunit, ook de ruimte hebben voor deze buitenunit. Omdat ze geluid maken mogen ze geen overlast veroorzaken. Je moet hier dus goed over nadenken

2. Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor zowel verwarming als warm water. De warmtepomp werkt met een boiler of tapwatervat waarin water wordt opgeslagen. De pomp haalt de warmte dan uit de buitenlucht en verwarmt het water in het systeem.

Een all-electric warmtepomp werkt met een boiler om te zorgen voor warm water. Bij grote gezinnen is het slim om te investeren in een tapwatervat, waarin extra water wordt opgeslagen. Zo is er altijd voldoende warm water om te douchen, te wassen of af te wassen.

Hieronder zetten we de grootste voordelen en nadelen van een volledig elektrische warmtepomp op een rij:

 • Een elektrische warmtepomp kun je helemaal van het gas af (mits je al kookt op inductie!)
 • Je CO2 uitstoot vermindert met ongeveer 40% tot 55% en daarmee lever je een goede bijdrage aan het milieu.
 • Je kan elektrische warmtepompen ook gebruiken om ’s zomers te koelen!
 • Er is op dit moment een goede mogelijkheid voor een subsidie, waardoor het financieel erg aantrekkelijk is.
 • Een all-electric warmtepomp is vooral geschikt als je huis al goed geïsoleerd is. Is dit niet zo, dan is een volledig elektrische warmtepomp niet de moeite waard.
 • Voor het beste rendement heb je ook goede radiatoren nodig of vloerverwarming, die het doen op LTV (lage temperatuur verwarming). Heb je die niet, dan moet je nog meer investeren.
 • Een tapwatervat heeft flink wat ruimte nodig, ongeveer net zoveel als je cv-ketel.

3. Water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp haalt zijn warmte uit het grondwater. De pomp geeft de warmte dan af aan het water in het systeem, waardoor je verwarming en tapwater opwarmt. Het voordeel van dit systeem is dat je een hoog rendement behaalt. Je kan hiermee namelijk de grootste besparing doen. Je kunt het grondwater zelfs gedeeltelijk gebruiken voor het doorspoelen van je wc! Hierdoor doe je een hele mooie bijdrage aan het milieu.

De pomp werkt samen met twee putten. Deze moeten in je tuin geboord worden, dus het is belangrijk dat je voldoende grond rondom het huis hebt. Ook moet je er rekening mee houden dat het boren van de putten meestal vergunningplichtig is. De putten hebben een diepte van 25 tot 150 meter, afhankelijk van samenstelling van de grond.

Het water wordt via put 1 naar boven gepompt, de warmte wordt gewonnen en afgegeven aan het verwarmingssysteem in huis. Via put 2 wordt het grondwater daarna weer naar beneden gepompt.

4. Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp is je goedkoopste optie: dit noemen we in de volksmond ook wel een gewone airco. Door de werking om te draaien, kun je specifieke ruimtes ook goed verwarmen! Houd er wel rekening mee dat dit in de meeste gevallen gaat om alleen de woonkamer. Wil je ook de slaapkamer of keuken kunnen verwarmen, dan heb je extra units nodig. Hierdoor lopen de kosten ook een stuk op. Wel is het een goede manier om een kamer snel en efficiënt op te warmen zonder gas!

5. Bodem/water warmtepomp

De bodem/waterpomp haalt warmte uit de grond. Hiervoor gebruikt het systeem een speciaal buizennetwerk in de grond. Deze worden, bij voldoende oppervlak, horizontaal geplaatst. Je hebt dan wel 200 m² tot 400 m² aan ruimte nodig. De buizen liggen ongeveer op 70 tot 150 centimeter diepte dus je hoeft niet bang te zijn dat een kind of huisdier de buizen per ongeluk blootlegt.

Is er niet voldoende oppervlak, dan worden de buizen verticaal geplaatst, tot wel 150 meter diepte.

Het voordeel van een bodem/water warmtepomp is dat de temperatuur van de bodem door het jaar heen maar weinig verandert. Hierdoor heb je het hele jaar door een hoog rendement. Wel moet je rekening houden met hoge kosten voor de aanleg van de buizen, waardoor de terugverdientijd ook erg lang is: gemiddeld 14 jaar.

Welke warmtepomp past het beste bij mij?

Weet je nog niet goed welke warmtepomp het beste bij je past? Dat hangt vooral af van je huis, je budget en je eigen voorkeuren en bereidheid om te investeren in andere werkzaamheden in huis. Zo moet je voor een all-electric warmtepomp misschien investeren in betere isolatie of andere radiatoren. Heb jij dat er voor over? We kunnen eigenlijk uitgaan van drie situaties:

 1. Je huis is niet goed geïsoleerd: je kan het beste investeren in een hybride warmtepomp. Wel haal je een hoger rendement als je kiest voor extra woningisolatie.
 2. Je huis is redelijk tot goed geïsoleerd: huizen gebouwd na 1992 zijn sowieso voldoende geïsoleerd voor een volledig elektrische warmtepomp!
 3. Je cv-ketel is 12 jaar of ouder: kijk of het investeren van een elektrische warmtepomp de moeite waard is. Dan hoef je nu niet eerst nog te investeren in een nieuwe cv-ketel, maar kan je direct een volledig elektrische ketel kopen!

Warmtepomp kopen Haaksbergen

Warmtepomp plaatsen: hoe doet een warmtepomp installateur in Haaksbergen dat?

De installatie van een warmtepomp kun je niet zelf doen, daarvoor heb je de hulp van een vakman nodig. Als je een vakman inschakelt bestelt hij bovendien al het materiaal dat nodig is, zodat je nergens om hoeft te denken. Samen spreek je een dag af voor de installatie en die dag levert de vakman al het materiaal.

De installateur zal de warmtepomp plaatsen op de juiste plek, vaak is dit op de plek van de oude cv-ketel. Hij bevestigt daarna ook het tapwater- en buffervat. Hij sluit het systeem direct aan op je radiatoren of vloerverwarming, zodat de pomp kan zorgen voor de verwarming. De buitenunit plaatst hij, in overleg, op de beste plek.

Voordat de installateur vertrekt stelt hij de warmtepomp correct in: op die manier weet je zeker dat het systeem zo zuinig mogelijk werkt. Je kan de warmtepomp direct na de installatie gaan gebruiken, maar houd er wel rekening mee dat hij een tijd nodig heeft om je huis goed op te warmen! Dat heeft te maken met de lage temperatuur verwarming!

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is eigenlijk heel simpel en heeft te maken met het scheikundige proces van verdampen en afkoelen. Het werkt als volgt:

De warmtepomp gebruikt zijn bron (de buitenlucht, de bodem of grondwater) om warmte te genereren. Deze warmte geeft de pomp af aan een leidingstelsel waar koelmiddel in circuleert. Het koelmiddel wordt opgewarmd en verdampt. De warmte die hierbij vrijkomt wordt afgegeven aan het water in het systeem, dat alle radiatoren of vloerverwarming opwarmt. Bij een volledig elektrische pomp wordt de warmte ook gebruikt om het tapwatervat te verwarmen voor warm water in huis.

Warmtepomp kopen Haaksbergen

Warmtepomp kopen Haaksbergen: alles wat je moet weten

Het kopen van een warmtepomp is niet iets dat we regelmatig doen. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen en voor te bereiden. Alleen dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Hieronder leggen we uit wat je precies moet weten als je een warmtepomp gaat kopen in Haaksbergen.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

De meeste huizen zijn gelukkig geschikt voor in ieder geval een hybride warmtepomp. Maar twijfel je nog? Stel jezelf dan de volgende vragen:

1. Is je huis redelijk tot goed geïsoleerd?
2. Gaat het om een totaal vloeroppervlak van maximaal 200 m²?
3. Gebruik je jaarlijks meer dan 1.000 m³ gas?
4. Heb je vloerverwarming in huis?
5. Is het mogelijk een afvoer te plaatsen voor de warmtepomp?
6. Is je HR-ketel hybrid ready?
7. Heb je buiten plek voor de buitenunit?

Bij een ja op al deze vragen is je huis zeker geschikt voor een warmtepomp! Bij één of meerdere nee’s is het slim om je huis te laten inspecteren door een expert.

Is er een subsidie beschikbaar voor een warmtepomp in Haaksbergen?

Op dit moment kun je een mooie subsidie krijgen voor je warmtepomp dankzij de ISDE: investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Bij de aankoop van een warmtepomp krijg je een minimale subsidie van €500,-! Maar de subsidie kan flink oplopen, afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen ervan. Je kunt zelfs tot duizenden euro’s terugkrijgen! Dat maakt het kopen van een warmtepomp nu heel aantrekkelijk.

Is een warmtepomp verplicht?

Nee, je bent op dit moment niet verplicht een warmtepomp te plaatsen. Moet je na 2026 je cv-ketel vervangen door ouderdom, dan ben je tegen die tijd waarschijnlijk wél verplicht een warmtepomp te plaatsen. Mocht je cv-ketel inmiddels bijna aan vervanging toe zijn, dan is het dus wel verstandig om te controleren of een warmtepomp voor jou al de moeite waard is, of dat je eerst moet investeren in een goede isolatie of vloerverwarming.

Wat is de regelgeving rondom warmtepompen?

In principe ben je zelf toegestaan om een warmtepomp te plaatsen. Er zijn nog geen regels of voorschriften die zeggen dat het gedaan moet worden door een warmtepomp installateur. Wel raden we altijd aan een expert in te huren, zeker als je er geen ervaring mee hebt: een cv-ketel zou je zelf ook niet zomaar installeren!

Daarnaast is het goed om te weten dat er regelgeving is rondom de buitenunit van de warmtepomp. Toen warmtepompen populair werden kwamen er regelmatig klachten van buren die de buitenunit te luid vonden. Daarom is het nu verboden om een buitenunit te plaatsen die luider is dan 40 Db bij de buren.

Warmtepomp Haaksbergen: de verschillende merken

Je hebt volop de keuze uit verschillende merken, waardoor je altijd een merk kan kiezen dat past bij jouw wensen. Je hebt onder andere de keuze uit deze merken:

 • Viessman
 • Remeha
 • Vaillant
 • NIBE
 • Daikin
 • Panasonic
 • Itho Daalderop
 • Nefit Bosch

Elk merk heeft unieke eigenschappen, een unieke prijs en unieke voordelen. Je hoeft niet per se voor een a-merk te kiezen als je de beste kwaliteit wilt, er zijn voldoende onbekende merken op de markt die ook hele goede warmtepompen leveren. Het voordeel van de bekendere merken, is dat ze over het algemeen een goede reputatie hebben en een goede garantie hanteren.

Onderhoud en reparatie

Om zuinig te blijven werken is onderhoud belangrijk, maar gelukkig heeft een warmtepomp niet veel nodig. We raden aan om de warmtepomp in ieder geval 1 keer per jaar te laten controleren door een installateur. Deze kan hem direct opnieuw instellen, waardoor de pomp zuinig blijft werken.

Ander onderhoud kun je ook zelf proberen. Het onderhoud dat nodig is, is het vervangen of schoonmaken van het filter. Het filter vervangen is met enige ervaring goed zelf te doen en schoonmaken kan eenvoudig met de stofzuiger. Dit zorgt ervoor dat er voldoende luchtstroom is in de warmtepomp, waardoor hij zuinig werkt en optimaal rendement behaalt!

Warmtepomp installateur Haaksbergen

Is een warmtepomp de investering waard?

Een warmtepomp is een vrij grote investering, maar dan wel een die zichzelf weer terugverdient. Bovendien is het fijn om niet afhankelijk te zijn van gas en je geen zorgen te hoeven maken over de stijging of daling van de gasprijs.

Is het voor jou de investering waard?

Dat hangt helemaal af van je huis, de aanvullende werkzaamheden die je eventueel moet uitvoeren (zoals nieuwe radiatoren of isolatie) en je budget. Wat we wel weten is dat je met een warmtepomp ongeveer 1 kWh aan elektriciteit nodig hebt om ongeveer 4 kWh aan warmte op te wekken. Op een koude winterdag zou je ongeveer 10 m³ nodig hebben om je gemiddelde hoekwoning te verwarmen. Dit kost je zo’n €20,- per dag. Bij een warmtepomp heb je voor deze zelfde hoeveelheid warmte slechts €12,50 per dag kwijt!. Je bespaart dus letterlijk élke dag geld op je energiekosten!

Welke alternatieven zijn er?

Wil je niet gaan verwarmen met een warmtepomp, dan zijn er een aantal andere alternatieven. De vertrouwde cv-ketel bijvoorbeeld: houd er wel rekening mee dat je deze na 2026 moet laten vervangen door een warmtepomp als de cv-ketel verouderd is. Moet je nu nog investeren in een nieuwe cv-ketel dan is zit je dus na 2026 nog lange tijd met een verouderde centrale verwarming.

Andere alternatieven zijn een hout- of pelletkachel. Helaas is de prijs van hout op dit moment zo hoog, dat het in gebruik een stuk duurder zou zijn dan een warmtepomp. Een elektrische kachel is een goed alternatief om één of enkele kamers te verwarmen, maar bij het opwarmen van een heel huis ga je toch wel veel energie verbruiken. In de tabel hieronder vind je de mogelijke alternatieven op een rij met voor- en nadelen.

SysteemVoordelenNadelenEfficiëntieMilieueffecten
Lucht/water warmtepomp– Efficiënt bij milde klimaten
– Lage operationele kosten
– Kan zowel verwarmen als koelen
– Minder efficiënt bij lage temperaturen
– Vereist voldoende buitenruimte
– Kan geluidsoverlast veroorzaken
– Initieel duur bij aanschaf
Hoog, vooral in milde klimaten– Gebruikt elektriciteit als energiebron, dus de milieueffecten hangen af van de energiemix van de elektriciteitsvoorziening
Gasgestookte verwarming (cv-ketel)– Snelle opwarming van het huis
– Lage initiële kosten
– Goedkope en wijdverspreide brandstofbron
– Hogere operationele kosten vergeleken met warmtepompen
– Afhankelijk van fossiele brandstoffen
– Beperkt in efficiëntie bij lage temperaturen
– Niet geschikt voor koeling
Afhankelijk van het type en leeftijd van de ketel– Hoge uitstoot van broeikasgassen bij verbranding van aardgas of andere brandstoffen
– Bij gebruik van aardgas, uitstoot van CO2 en NOx
– Mogelijkheid om over te schakelen op groen gas of biogas voor verminderde milieueffecten
Elektrische weerstandskachel– Eenvoudig en goedkoop in aanschaf
– Snelle opwarming van ruimtes
– Zeer inefficiënt, hoge energiekosten
– Verhoogt elektriciteitsrekening
– Niet geschikt voor grote ruimtes
Laag– Hoog energieverbruik en CO2-uitstoot, vooral als de elektriciteit afkomstig is van fossiele bronnen
Houtkachel-Hernieuwbare en lokaal beschikbare brandstof
– Lagere verwarmingskosten
– Creëert een gezellige sfeer
– Vereist handmatige brandstofvoorziening
– Uitstoot van fijnstof en rook kan luchtkwaliteit beïnvloeden
– Niet geschikt voor koeling
Laag tot gemiddeld, afhankelijk van de kachel– Lage CO2-uitstoot als het hout duurzaam wordt geoogst en verbrand wordt
– Kan leiden tot ontbossing en milieuschade als houtbronnen niet duurzaam worden

Tips van een warmtepomp installateur in Haaksbergen: hoe gebruik je de warmtepomp zo efficiënt mogelijk?

Als je eenmaal een warmtepomp koopt, dan wil je daar ook het maximale uit halen. Daarom hieronder 5 tips van een warmtepomp installateur in Haaksbergen om zoveel mogelijk te besparen!

Tip 1: bereid je huis voor
Een warmtepomp kun je al laten plaatsen vanaf redelijke isolatie in huis, maar hoe beter, hoe hoger het rendement! Dingen die je kunt doen zijn investeren in vloerverwarming, nog betere isolatie, HR++ beglazing als je die nog niet hebt of LTV radiatoren.

Tip 2: stel de thermostaat goed in
Het verwarmen met LTV zorgt ervoor dat het langer duurt voordat je huis comfortabel is. Zeker met vloerverwarming erbij is het verstandig om de temperatuurverschillen te beperken. Zet ‘m eventueel ’s avonds iets lager maar draai hem niet te veel naar beneden. Zo houd je de temperatuur constant en heb je een hoger comfort in huis.

Tip 3: zorg voor het juiste afgiftesysteem
Lage temperatuur verwarming doet het heel goed met vloerverwarming, maar er zijn ook speciale radiatoren die het goed doen op een lagere temperatuur. Hiermee zorg je voor het hoogste comfort in huis en voorkom je dat er onnodig veel warmte verloren gaat via traditionele radiatoren.

Tip 4: zet de warmtepomp niet zomaar uit!
Een warmtepomp heeft de tijd nodig om je huis goed te kunnen verwarmen. Als je deze uitzet is hij lang bezig met opwarmen en dat kost onnodig veel energie. Laat de warmtepomp dus, indien mogelijk, zo veel mogelijk draaien!

Tip 5: kies de warmtepomp met het juiste vermogen
Een te hoog vermogen betekent dat de warmtepomp regelmatig uitslaat omdat hij niet nodig is. Een te laag vermogen betekent juist dat hij het in koude dagen niet bij kan houden. Hierdoor gebruik je de warmtepomp niet optimaal. Om zo zuinig mogelijk uit te zijn, is het belangrijk dat het vermogen precies goed is. Laat je daarom adviseren door een warmtepomp installateur.

Besparen op de kosten van een warmtepomp in Haaksbergen? Vergelijk gratis offertes!

Wil je binnenkort een warmtepomp in Haaksbergen kopen? Daar krijg je geen spijt van! Schakel een warmtepomp installateur in voor een persoonlijk advies én een vakkundige installatie. Met een hybride warmtepomp bespaar je tot 60% van je gasverbruik en met een all-electric warmtepomp kun je zelfs volledig van het gas af!

Onze offerteservice is gratis en vrijblijvend: je zit nergens aan vast. Vergelijk de prijzen van meerdere installateurs en kies het beste aanbod om tot wel 40% te besparen!

Gratis warmtepomp offertes vergelijken!


Veelgestelde vragen over warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder:
 • Lucht-lucht warmtepompen: Halen warmte uit de buitenlucht en verwarmen de binnenruimte.
 • Lucht-water warmtepompen: Trekken warmte uit de buitenlucht en verwarmen water, dat vervolgens wordt gebruikt voor verwarming en sanitair warm water.
 • Water-water warmtepompen: Gebruiken waterbronnen, zoals grondwater, als warmtebron en warmteafvoer voor verwarming of koeling.
 • Bodem-water warmtepompen: Halen warmte uit de aarde via grondboringen of een grondcollector en verwarmen water voor gebruik in het verwarmingssysteem.
 • Hybride warmtepompen: Combineren een warmtepomp met een conventionele verwarmingsbron, zoals een ketel.
De geschiktheid van een warmtepomp voor jouw woning hangt af van verschillende factoren, waaronder de isolatie van je huis, de beschikbaarheid van een warmtebron (zoals lucht, water, of grond), het klimaat in jouw regio en je verwarmings- en koelingsbehoeften. Een professionele installateur kan een geschikte oplossing voor jouw specifieke situatie beoordelen.
Ja, warmtepompen hebben regelmatig onderhoud nodig, vergelijkbaar met traditionele verwarmingssystemen. Het omvat controles, reiniging en eventuele reparaties aan componenten zoals filters, ventilatoren en koelmiddelleidingen. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur en behoudt de efficiëntie van de warmtepomp.
Warmtepompen kunnen worden gebruikt voor zowel verwarming als koeling. Ze kunnen warmte uit de omgeving halen om je huis te verwarmen en kunnen in omgekeerde richting warmte uit je huis halen om te koelen.
De benodigde ruimte varieert afhankelijk van het type warmtepomp en de installatie. Lucht-lucht en lucht-water warmtepompen hebben doorgaans minder ruimte nodig dan bodem-water warmtepompen, die grondboringen vereisen. Een professionele installateur kan de specifieke ruimtevereisten voor jouw situatie beoordelen.
De levensduur van een warmtepomp varieert, maar goed onderhouden systemen kunnen meestal 15 tot 20 jaar meegaan. De kwaliteit van de installatie en de frequentie van onderhoud zijn belangrijke factoren die de levensduur beïnvloeden.
Het geluidsniveau van warmtepompen kan variëren, maar moderne modellen zijn over het algemeen ontworpen om stil te zijn. Lucht-lucht warmtepompen kunnen meer geluid maken dan andere types, vooral wanneer de ventilator op hogere snelheden draait. Het is raadzaam om het geluidsniveau te bespreken met de fabrikant of installateur voordat je een warmtepomp aanschaft.
Warmtepompen kunnen efficiënt werken in koude omstandigheden, maar de prestaties kunnen afnemen naarmate de temperatuur daalt. Lucht-lucht warmtepompen hebben doorgaans een lagere efficiëntie bij zeer lage temperaturen. Lucht-water en bodem-water warmtepompen kunnen beter presteren in koude klimaten. Het is belangrijk om het specifieke ontwerp en de capaciteit van de warmtepomp aan te passen aan het klimaat waarin je woont om de efficiëntie te maximaliseren.