Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de prijs van je warmtepomp!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Warmtepomp kosten

Warmtepomp kosten in 2024

Warmtepomp kosten beginnen vanaf €2.500,- tot €5.000,- bij een lucht/lucht of hybride warmtepomp. De prijs van de warmtepomp loopt op tot gemiddeld €20.000,- tot €24.000,- bij een bodem/water of water/water warmtepomp. Gelukkig kun je met behulp van een subsidie een deel van de kosten weer terugkrijgen. Zo verdien je de investering terug in gemiddeld 6 tot 14 jaar!

Op deze pagina duiken we dieper in de kosten van een warmtepomp: hoe is de prijs opgebouwd? Wat kost de installatie van een warmtepomp eigenlijk en welke factoren spelen een rol in het bepalen van de prijs? Tot slot vind je hier een aantal veelgestelde vragen over de kosten van warmtepompen.

Kosten warmtepomp: alles wat je moet weten

 • De prijs van een warmtepomp varieert van €2.500,- tot €24.000,-. Een lucht/lucht warmtepomp of hybride warmtepomp is het goedkoopste.
 • Factoren die de prijzen beïnvloeden zijn de type warmtepomp, het verschil tussen een nieuwbouw of een bestaande woning en eventuele extra verbouwingskosten.
 • In de meeste gevallen kom je in aanmerking voor een mooie subsidie! Deze loopt van €500,- tot €2.500,-, afhankelijk van het model en het vermogen.
 • Het rendement van een warmtepomp is gemiddeld 400%, dat van een hr-ketel is slechts 100%.

Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?

De kosten van een warmtepomp variëren van €2.500,- tot €24.000,-, afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Houd rekening met minimaal €2.500,- tot €5.000,-. Dit is de prijs voor een lucht/lucht warmtepomp of een standaard hybride warmtepomp. Kies je voor een bodem/water warmtepomp of een water/water warmtepomp, houd dan rekening met een prijs die oploopt tot wel €20.000,- tot €24.000,-.

Hierbij gaat het om de prijzen voor het kopen van een warmtepomp en daarbij is nog geen rekening gehouden met een eventuele subsidie waar je recht op hebt!


Warmtepomp kosten 2024

€2.500,- tot €24.000,-

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Minimale kosten
€2.500,- tot €5.000,-

Lucht/lucht warmtepomp of hybride warmtepomp
Incl. installatie

Maximale kosten
€20.000,- tot €24.000,-

Water/water warmtepomp of bodem/water warmtepomp
Incl. installatie

Start gratis offerteaanvraag!

Hoe is de prijs van een warmtepomp opgebouwd?Welke factoren beïnvloeden de prijs van de warmtepomp?

Wat een warmtepomp gaat kosten, hangt voor een groot deel af van de volgende factoren:

 • Het type warmtepomp dat je kiest
 • Of je een nieuwbouw- of bestaande woning hebt
 • De hoogte van de subsidie die je krijgt
 • Eventuele extra werkzaamheden die je moet laten uitvoeren

Hieronder gaan we nog wat dieper in op de verschillende factoren die de prijs van een warmtepomp beïnvloeden.

1. Welke soort warmtepomp je koopt

De meest voorkomende warmtepomp is een lucht/water warmtepomp. Dit is in verreweg de meeste gevallen ook de goedkoopste keuze! Een hybride (lucht/water) warmtepomp kost gemiddeld €5.000,- tot €7.000,-. Een volledig elektrische lucht/water warmtepomp kost je tussen de €7.500,- tot €12.500,-.

Een water/water of bodem/water warmtepomp levert meer rendement op, maar deze vragen ook direct een veel grotere investering. Zo kost een bodem/water warmtepomp gemiddeld €10.000,- tot €24.000,- en ligt de prijs voor een water/water warmtepomp op ongeveer €15.000,- tot €20.000,-. Deze hogere prijs is met name te verklaren door de werkzaamheden die in de grond plaats moeten vinden. Een water/water warmtepomp heeft twee diepe putten nodig en een bodem/water warmtepomp vraagt om de installatie van een compleet buizennetwerk in de grond rondom je huis.

Soort warmtepompEigenschappenGemiddelde kosten*Terugverdientijd
Hybride warmtepompWerkt samen met de cv-ketel€5.000,- tot €7.000,-6 jaar
Lucht/water warmtepompHaalt warmte uit de lucht, geeft dit af aan water in het systeem€7.500,- tot €12.500,-12 jaar
Water/water warmtepompHaalt warmte uit grondwater en geeft dit af aan water in het systeem€15.000,- tot €20.000,-11 jaar
Lucht/lucht warmtepompHaalt warmte uit de lucht en geeft dit aan de lucht af. Ook wel bekend als airco.Vanaf €2.500,-8 jaar
Bodem/water warmtepompHaalt warmte uit de bodem en geeft dit af aan water in het systeem€10.000,- tot €24.000,-14 jaar

*Inclussief installatie*

2. Nieuwbouw of een bestaande woning?

Er zijn een aantal redenen waarom de warmtepomp kosten kunnen verschillen voor een nieuwbouw of bestaande woning. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen.

Bij de kosten van een warmtepomp in een bestaande woning, moet je namelijk ook rekening houden met extra werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Denk hierbij aan het vervangen van je radiatoren of het plaatsen van extra verwarming. Bij een nieuwbouw huis hoeft dit niet omdat er tijdens de bouw al rekening mee wordt gehouden. Hierdoor liggen de kosten voor een warmtepomp in een bestaande woning doorgaans hoger.

Bijkomend voordeel van een warmtepomp plaatsen in een nieuwbouw huis, is dat je de kosten kan laten opnemen in het bouwdepot waardoor je ze zo iets meer kan spreiden.

3. Krijg je een subsidie voor je warmtepomp?

Of je nu een nieuw huis laat bouwen of een warmtepomp in een bestaande woning laat plaatsen: je komt waarschijnlijk in aanmerking voor een mooie premie! Het subsidiebedrag van de ISDE ligt tussen de €500,- en €2.500,-. Hoeveel geld je precies krijgt, hangt helemaal af van de pomp die je kiest en het vermogen hiervan. Meer hierover lees je op rvo.nl.

Heb je niet voldoende spaargeld om in een warmtepomp te investeren? Dan kun je met de energiebespaarlening bovendien eenvoudig het geld lenen dat je nodig hebt tegen een aantrekkelijke rente!

4. Welke extra kosten moet je maken?

Bij het kopen van een warmtepomp in een bestaande woning, is de kans groot dat je ook extra kosten moet maken.

 • Isolatie: is je huis niet redelijk geïsoleerd, dan is dit de eerste stap die je moet nemen. Het plaatsen van spouwmuurisolatie is een goede manier om je huis extra isolatie te geven. De kosten hiervan zijn ongeveer €15,- tot €30,- per m².
 • HR++ glas: heb je nog geen isolatieglas, dan is dit bij een hybride warmtepomp toch wel een vereiste. Je betaalt voor HR++ glas ongeveer €80,- tot €130,- per m².
 • Vloerverwarming: toegegeven, vloerverwarming is geen vereiste. Maar het zorgt wel voor een hoger rendement: je verdient de kosten van een warmtepomp met vloerverwarming een stuk sneller terug! Heb je nog geen vloerverwarming dan kost dit je gemiddeld €35,- tot €65,- per m².
 • Zonnepanelen: bij een warmtepomp heb je geen zonnepanelen nodig. Maar omdat je warmtepomp zelf wel stroom gebruikt, zou je zonnepanelen kunnen overwegen. Zo kun je jezelf helemaal voorzien van groene energie.

Besparen op de kosten van een warmtepomp? Gratis offertes vergelijken!

Ga jij binnenkort een warmtepomp kopen en wil je de prijzen zo laag mogelijk houden? Maak dan gratis gebruik van onze offerteservice. Je vergelijkt makkelijk meerdere installateurs in je eigen regio en kiest zo de vakman met het beste aanbod. Je bespaart tot wel 40% op de installatiekosten!

Geen zorgen: onze offerteservice is gratis en helemaal vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen met betrekking tot de kosten of de besparing van een warmtepomp? Hieronder geven we antwoord op een paar van de meest gestelde vragen.

Ja: ook met het prijsplafond bespaar je met een warmtepomp nog steeds op de energiekosten. Wel ligt de besparing (logischerwijze) lager dan bij eventuele hogere energieprijzen. Jaarlijks gebruikt een warmtepomp ongeveer 2.000 tot 3.000 kWh. Daarmee ga je in de meeste gevallen niet over het maximum heen van het prijsplafond. Bovendien is het prijsplafond een tijdelijke regeling en zijn de prijzen al een tijdje aan het dalen, waardoor het plafond niet meer nodig is.
Een hybride warmtepomp verbruikt per maand ongeveer 300 tot 600 kWh aan elektriciteit om te kunnen draaien. Dit komt neer op maandelijkse kosten van ongeveer €117,- tot €234,-. Een volledig elektrische warmtepomp verbruikt gemiddeld 160 tot 415 kWh per maand, dat komt neer op maandelijkse kosten van ongeveer €62,- tot €160,-. We gaan hierbij uit van een stroomprijs van €0,35 per kWh.
Een hybride warmtepomp kost ongeveer €5.000,- tot €7.000,-. In gebruik kost hij maandelijks ongeveer €117,- tot €234,-. Heb je een verouderde cv-ketel, houd er dan rekening mee dat je deze ook moet vervangen. Zo lopen de kosten snel op: in dat geval is het slim om te kijken naar het kopen van een volledig elektrische warmtepomp.
Het gemiddelde rendement van een warmtepomp is minimaal 4: dit houdt in dat de warmtepomp 4 kWh aan energie of warmte produceert met het gebruik van slechts 1 kWh. Dit komt neer op een rendement van 400%! Het kan, afhankelijk van het soort warmtepomp, zelfs oplopen tot 600%. De terugverdientijd ligt hiermee rond de 6 tot 14 jaar. Hoe snel je de warmtepomp daadwerkelijk terugverdient hangt af van je standaard energieverbruik, de buitentemperatuur en natuurlijk de energieprijzen.
Een warmtepomp huren kost je gemiddeld €50,- per maand, exclusief hr-ketel. Dit kost je over een huurperiode van 15 jaar ongeveer €9.000,-. Het is nog steeds rendabel, omdat je zelfs met de maandelijkse huurprijs méér op je energiekosten gaat besparen. Wel verdien je uiteraard minder terug dan wanneer je een warmtepomp koopt.

Let wel op: eventuele installatie- en verbouwingskosten moet je meestal wel zelf betalen.

Met een (hybride) warmtepomp bespaar je jaarlijks zo’n 60% van je gasverbruik. Hoeveel je dat precies oplevert, hangt helemaal af van je woning en het energielabel, de manier waarop jij je huis verwarmt, de buitentemperatuur en de gasprijs. Gemiddeld verdien je de warmtepomp terug in 6 tot 14 jaar.
Het plaatsen van een warmtepomp kost bij een hybride of lucht/luchtwarmtepomp gemiddeld €1.500,- tot €2.000,-. Bij een water/water of bodem/water warmtepomp moet je rekening houden met hogere installatiekosten. Het boren van de putten bij een water/water installatie kost ongeveer €5.000,- tot €6.000,- en het installeren van het buizennetwerk bij een bodem/water warmtepomp loopt op tot wel €10.000,-.