Vind de beste warmtepomp installateur in Nijverdal

Kom gemakkelijk en snel in contact met warmtepomp installateurs uit Nijverdal en omgeving. Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten. Zonder enige verplichting.

Gratis - Vrijblijvend

Warmtepomp installateurs Nijverdal

Top 10 warmtepomp installateurs in Nijverdal

Compleet overzicht van alle warmtepomp installateurs in Nijverdal en omgeving

Gratis offertes vergelijken Bespaar tot 40% door te vergelijken!

In Nijverdal zijn 10 warmtepomp installateurs beschikbaar. Onderstaand een overzicht van alle warmtepomp installateurs bij jou in de buurt. Iedere warmtepomp specialist is handmatig geselecteerd door het serviceteam van Warmtepompgids.nl. Daarnaast heeft ieder bedrijf een eigen bedrijfspagina met hierop contact- en adresgegevens.

Warmtepomp Nijverdal?

Een warmtepomp haalt energie uit het grondwater, de lucht of bodem en zet dit om in bruikbare energie. De meest voorkomende warmtepompen zijn de hybryde-, elektrische- en ventilatiewarmtepomp. Een warmtepomp installateur adviseert welke pomp in jouw geval geschikt is en zorgt voor vakkundige installatie, onderhoud en reparatie.

Ben je benieuwd naar de prijzen van een warmtepomp? Start nu je gratis offerteaanvraag. Vergelijk meerdere offertes & bespaar tot 40% op de kosten door te vergelijken!

Informatie over Nijverdal

Nijverdal is een plaats in de provincie Overijssel met 28547 inwoners, bestaande uit 14089 mannen en 14458 vrouwen. De gemiddelde leeftijd is 43 jaar. Nijverdal telt 12093 huishoudens. Per 12093 huishoudens is er 1 warmtepompen installateur beschikbaar.

Gratis warmtepomp offertes vergelijken?

Overzicht van de top 10 warmtepomp installateurs in Nijverdal en omgeving

Vind een warmtepomp installateur bij jou in de buurt


Warmtepomp Nijverdal

Warmtepomp Nijverdal: alle info & kosten in 2024

Een warmtepomp in Nijverdal wordt steeds populairder. Een eenvoudige warmtepomp schaf je al aan vanaf €5.000, en je bespaart er 40% tot 100% van je gaskosten mee! Met behulp van een warmtepomp kun je van het gas af, bespaar je jaarlijks tot €710,- tot €1.170,- op de energiekosten en draag je bij aan een beter milieu!

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten als jij een warmtepomp wilt kopen. We vertellen je hoe deze precies werkt, welke soorten warmtepompen er zijn en wat ze kosten. Ook vind je hier handige tips van warmtepomp installateurs waarmee jij straks optimaal gebruik maakt van je warmtepomp.


De belangrijkste informatie op rij

 • Een warmtepomp kost je gemiddeld €2.500,- tot €24.000,-, afhankelijk van het type. Een gemiddelde hybride warmtepomp kost ongeeer €5.000,- tot €7.000,-.
 • De terugverdientijd is gemiddeld 6 tot 14 jaar en je bespaart jaarlijks 60% tot zelfs 100% op je gaskosten!
 • Je hebt verschillende warmtepompen. De benaming geeft aan waar de pomp de warmte vandaan haalt, en waar de warmte aan afgegeven wordt. Zo haalt een lucht/water warmtepomp de warmte uit de lucht en wordt het afgegeven aan water in het systeem.
 • Je kunt onder andere kiezen voor een hybride warmtepomp, die samenwerkt met een cv-ketel, of een volledig elektrische warmtepomp. Deze werkt op zichzelf. Met behulp van een tapwatervat zorgt de warmtepomp ook voor warm water.
 • Het plaatsen van een warmtepomp neemt 1-2 dagen in beslag. Een standaard hybride warmtepomp wordt vaak al in 1 dag geplaatst. Je kunt de warmtepomp ook direct gebruiken, maar houd er rekening mee dat het even duurt voordat hij je huis heeft opgewarmd.
 • Een warmtepomp werkt met een koudemiddel, door dit te laten koken en verdampen wordt de warmte gebruikt om je afgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming) op te warmen.
 • De warmtepomp is een goede investering als je huis al redelijk tot goed geïsoleerd is en je op korte termijn je cv-ketel moet vervangen.
 • Dankzij een subsidie krijg je een groot deel van de kosten weer terug! Je krijgt minimaal €500,- terug en afhankelijk van het soort pomp en het vermogen loopt de subsidie op tot in de duizenden euro’s.


Wat kost een warmtepomp in Nijverdal?

De kosten van een warmtepomp in Nijverdal beginnen al vanaf €2.500,- tot €5.000,-. Dit zijn de prijzen voor een hybride warmtepomp of een eenvoudige lucht/lucht warmtepomp. Wil je een hoger rendement met bijvoorbeeld een water/water warmtepomp, dan betaal je gemiddeld €20.000,- tot €24.000,-.

De prijs van hybride warmtepompen, die op dit moment het vaakst voorkomen, is gemiddeld €5.000,- tot €7.000,- en is daarmee geschikt voor iedereen die voor het eerst een warmtepomp koopt. In de tabel vind je ook de prijzen van andere warmtepompen.


Warmtepomp kosten 2024

€2.500,- tot €24.000,-

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Minimale kosten
€2.500,- tot €5.000,-

Lucht/lucht warmtepomp of hybride warmtepomp
Incl. installatie

Maximale kosten
€20.000,- tot €24.000,-

Water/water warmtepomp of bodem/water warmtepomp
Incl. installatie

Start gratis offerteaanvraag!
Soort warmtepompGemiddelde kosten*
Hybride warmtepomp€5.000,- tot €7.000,-
Lucht/water warmtepomp€7.500,- tot €12.500,-
Water/water warmtepomp€15.000,- tot €20.000,-
Lucht/lucht warmtepompVanaf €2.500,-
Bodem/water warmtepomp€10.000,- tot €24.000,-

*inclusief installatie

Besparing en terugverdientijd van een warmtepomp

Met een warmtepomp bespaar je al snel vanaf 60% op je gaskosten. Bij een volledig elektrische warmtepomp kun je zelfs 100% van je gaskosten besparen (mits je al kookt op inductie). Een eenvoudige hybride warmtepomp verdien je hiermee in gemiddeld 6 jaar al terug. Een lucht/lucht warmtepomp heeft ook een relatief lage kostprijs, waardoor de terugverdientijd gemiddeld 8 jaar is.

Voor andere warmtepompen moet je rekening houden met een terugverdientijd van gemiddeld 11 tot 14 jaar.

Soort warmtepompGemiddelde terugverdientijd*
Hybride warmtepomp6 jaar
Lucht/water warmtepomp12 jaar
Water/water warmtepomp11 jaar
Lucht/lucht warmtepomp8 jaar
Bodem/water warmtepomp14 jaar

*Afhankelijk van hoe je je huis verwarmt, de buitentemperatuur, het vermogen van de warmtepomp en de totale kosten van de installatie.

Verschillende soorten warmtepompen

Wanneer je je gaat oriënteren op warmtepompen, dan zul je al snel ontdekken dat er verschillende soorten modellen zijn. De benaming kan verwarrend zijn, maar is eigenlijk heel simpel: het is de bron van de warmte en het afgifte systeem.

Zo haalt een lucht/water warmtepomp de warmte uit de buitenlucht en wordt de warmte afgegeven aan water in het systeem, voor bijvoorbeeld je vloerverwarming of radiatoren. Een lucht/lucht warmtepomp haalt de warmte uit de lucht en geeft de warmte ook weer af aan de lucht in huis.

Als je dit weet, maakt dat het vergelijken van warmtepompen al een stuk makkelijker. In de tabel hieronder lees je hoe de warmtepomp werkt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Soort WarmtepompWerkingsprincipeToepassingEnergiebronnenEfficiëntieVoordelenNadelen
Hybride WarmtepompCombinatie van lucht/lucht en lucht/waterVerwarming en koelingElektriciteit, gasHoog, omdat het meerdere bronnen combineert– Bespaart energie– Vereist een bestaand verwarmingssysteem
– Kan duur zijn bij aanschaf
Elektrische lucht/Water WarmtepompHaalt warmte uit de lucht en geeft deze af aan waterVerwarming en soms koelingElektriciteitHoog, vooral in milde klimaten– Lage operationele kosten
– Kan zowel verwarmen als koelen
– Efficiëntie kan dalen bij lage temperaturen
– Vereist voldoende buitenruimte
Water/Water WarmtepompHaalt warmte uit water en geeft deze af aan waterVerwarming en koelingWaterHoog, omdat water een constante bron van warmte is– Hoge efficiëntie
– Geschikt voor grote gebouwen
– Dure installatie en onderhoud
– Vereist toegang tot grondwater
Lucht/Lucht Warmtepomp

Haalt warmte uit de lucht en geeft deze af aan de luchtVerwarming en koelingElektriciteitGemiddeld tot hoog, afhankelijk van de buitentemperatuur– Eenvoudige installatie
– Kan snel verwarmen/koelen
– Minder efficiënt bij lage temperaturen
– Kan geluidsoverlast veroorzaken
Bodem/Water WarmtepompHaalt warmte uit de grond en geeft deze af aan waterVerwarming en soms koelingElektriciteitHoog, omdat de grond een constante bron van warmte is– Hoge efficiëntie
– Milieuvriendelijk
– Vereist een grondboring en ruimte
– Hoge installatiekosten

1. Hybride warmtepomp Nijverdal

Als je voor het eerst overstapt van een standaard cv-ketel naar een warmtepomp, dan is een hybride warmtepomp in Nijverdal een uitstekende keuze. Een hybride warmtepomp werkt namelijk samen met je cv-ketel. Op de meeste dagen zorgt je warmtepomp voor de warmte in huis: je radiatoren of vloerverwarming worden verwarmd met water van ongeveer 35 tot 45 graden. Pas op het moment dat de warmtepomp alleen niet voldoende warmte kan genereren, springt de cv-ketel aan. Daarnaast gebruik je de cv-ketel nog gewoon voor warm water in huis, zoals in de keuken en in de badkamer.

Het grote voordeel van een hybride warmtepomp is dat deze relatief goedkoop is. Ook kun je het beste voor een hybride warmtepomp kiezen als je huis nog niet optimaal geïsoleerd is. Hybride warmtepompen zijn er in verschillende uitvoeringen:

 • Hybride warmtepomp met buitenunit: ook wel bekend als de hybride lucht/water warmtepomp. De pomp haalt de warmte uit de buitenlucht met behulp van de buitenunit. De warmte wordt afgegeven aan het verwarmingswater in huis.
 • Hybride monoblock warmtepomp: deze warmtepomp heeft geen buitenunit en haalt de warmte uit de buitenlucht. De lucht wordt aangevoerd door middel van aan- en afvoerkanalen in je buitenmuur of in het dak.

Dit zijn de voor- en nadelen van een hybride warmtepomp op een rij:

 • Een hybride warmtepomp is praktisch geschikt voor elk type woning, zelfs als deze nog niet optimaal geïsoleerd is.
 • Met een hybride warmtepomp bespaar je toch al snel tot wel 60% op je gasverbruik.
 • De meeste (nieuwe) cv-ketels zijn hybrid-ready! Bij een ketel van 5 jaar of jonger hoef je dus niet ook nog eens een nieuwe cv-ketel te kopen.
 • De hybride cv-ketel is een klein kastje, ongeveer zo groot als de helft van je cv-ketel. Hij neemt dus niet veel ruimte in beslag!
 • Je kunt op dit moment een mooie subsidie krijgen op de aanschaf van een hybride warmtepomp!
 • De hybride warmtepomp werkt nog wel samen met je cv-ketel, dus je woning is niet helemaal gas-vrij.
 • Bij een hybride lucht/water warmtepomp is er plaats voor een buitenunit nodig. Hier zitten voorschriften aan: er moet voldoende ruimte zijn en het geluid mag geen overlast veroorzaken bij bijvoorbeeld je buren. De buitenunit kun je dus niet zomaar overal plaatsen.

2. Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit

Wie echt helemaal van het gas af wil, heeft een volledig elektrische warmtepomp nodig! Ook deze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder de volledig elektrische warmtepomp met een buitenunit. Deze noemen we ook wel de lucht/water warmtepomp.

De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald, en dit wordt afgegeven aan het systeem. In tegenstelling tot een hybride warmtepomp, zorgt een volledig elektrische warmtepomp voor zowel verwarming als warm water. In de warmtepomp zelf zit een voorraadvat voor warm water waar je mee kunt douchen. Afhankelijk van je behoefte, is het mogelijk om een extra opslagvat te plaatsen zodat je altijd genoeg warm water hebt.

De voor- en nadelen van een volledig elektrische warmtepomp op een rij:

 • Met een all-electric lucht/water warmtepomp ben je, mits je kookt op inductie, helemaal van het gas af!
 • Je vermindert je CO2 uitstoot met maar liefst 40% tot 55%.
 • Een elektrische warmtepomp kan je ook gebruiken om in de zomer te koelen.
 • De installatie neemt slechts 1 tot 2 dagen in beslag en je gebruikt direct geen gas meer!
 • Er is de mogelijkheid voor een subsidie, waardoor je de kosten laag houdt.
 • Wil je een all-electric warmtepomp, dan moet je huis wel goed geïsoleerd zijn. Ook de verwarming die je hebt, radiatoren, vloerverwarming of een andere vorm van verwarming, moet geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming.
 • Je hebt in huis de ruimte nodig voor een groot voorraadvat voor warm water.

Tip! Wil je in de toekomst helemaal van het gas af, maar is een volledig elektrische warmtepomp op dit moment nog iets te hoog gegrepen? Dan kun je ook kiezen voor een hybride warmtepomp met een iets hoger vermogen, die je later kunt gebruiken om helemaal van het gas af te gaan. Vraag een installateur naar ‘all-electric-ready’ warmtepompen!

3. Water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp werkt net even anders. Hier gebruikt de pomp niet de warmte uit de buitenlucht, maar uit het grondwater. Kies je voor een water/water warmtepomp, dan heb je bij je huis twee putten nodig met een diepte van ongeveer 25 tot 150 meter (afhankelijk van de bodemsamenstelling).

Het grondwater wordt naar de verdamper van de warmtepomp geleid waar het de warmte afgeeft aan het systeem. De warmte zorgt ervoor dat het water in het verwarmingssysteem wordt opgewarmd. Ook zal de warmte het voorraadvat voor warm water opwarmen.

Een water/waterpomp heeft een ontzettend hoog rendement en hiermee zou je dus de grootste besparing kunnen doen. Je kan het water dat opgepompt wordt zelfs gedeeltelijk gebruiken voor het doorspoelen van de wc of het sproeien van de tuin! Wel is het goed om te weten dat een water/water pomp een grote investering vraagt. Ook heb je een vergunning nodig voor het boren van de putten.

4. Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Het verschil met een lucht/water warmtepomp is dat de warmte daarna wordt afgegeven en zo warme lucht door het huis blaast. In de volksmond wordt de lucht/lucht warmtepomp ook wel een airco genoemd. Wil je warmte in je hele huis, dan is het wel belangrijk om meerdere binnenunits te hebben. Ook zorgt een lucht/lucht warmtepomp niet voor warm water, alleen voor verwarming (en verkoeling).

5. Bodem/water warmtepomp

In het geval van een bodem/water warmtepomp wordt de warmte uit de grond getrokken. Dit wordt gedaan met een speciaal buizennetwerk dat in de grond wordt geplaatst. Bij voldoende grondoppervlak (minimaal 200 m² tot 400 m²) worden de buizen vaak horizontaal geplaatst. Is er niet voldoende grondoppervlak, dan worden de buizen verticaal aangebracht. Het buizennetwerk onttrekt de warmte uit de grond en voert het af naar de warmtepomp. Hier wordt de warmte weer afgegeven aan het water in het systeem.

Het aanleggen van het buizennetwerk kost flink wat tijd en geld, waardoor deze techniek niet voor elk huis geschikt is.

Welke warmtepomp past het beste bij mij?

Welke warmtepomp voor jou de beste keuze is, hangt af van de situatie: je stookgedrag en je woning spelen hierin een grote rol. Eigenlijk kun je jezelf twee dingen afvragen:

Hoe is je huis geïsoleerd?
Een redelijk tot goed geïsoleerde woning is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Het is verstandig om in dat geval wél te investeren in HR++ beglazing als je deze nog niet hebt. Bij woningen gebouwd na 1992 is de isolatie tijdens de bouw al aangebracht en hoef je geen grote verbouwing meer uit te voeren.

Is je huis nog niet goed geïsoleerd? Ook dan kun je al investeren in een hybride warmtepomp. Zo kun je toch al besparen op je energierekening. Wel haal je een hoger rendement als je het huis zo snel mogelijk beter laat isoleren.

Is je cv-ketel 12 jaar of ouder?
Dan ben je sowieso binnenkort toe aan een nieuwe centrale verwarming. Je kunt dan overwegen of je direct over kunt op een volledig elektrische warmtepomp. Zo hoef je niet meer te investeren in een cv-ketel en bespaar je uiteindelijk op de kosten.

Warmtepomp kopen Nijverdal

Warmtepomp plaatsen: hoe doet een warmtepomp installateur in Nijverdal dat?

Het plaatsen van een warmtepomp neemt, afhankelijk van het soort warmtepomp, 1 tot 2 werkdagen in beslag. Als je een geschikte warmtepomp installateur hebt gevonden en zeker weet welke warmtepomp het beste bij je past, kun je samen een dag inplannen voor de plaatsing.

De warmtepomp installateur uit Nijverdal bestelt het materiaal, dit hoef jij niet te doen. Hij levert het op de dag van de installatie. Het systeem (bij een volledig elektrische warmtepomp) bestaat uit:

 • de pomp;
 • tapwatervat;
 • buffervat;
 • de warmtewisselaar.

De warmtepomp installateur plaatst de pomp op de gewenste plek (vaak op de plek van de oude cv-ketel of in de buurt van de ketel) en bevestigt ook het tapwater- en buffervat. Hij sluit het systeem ook aan op je radiatoren of vloerverwarming. Na de installatie doet hij nog een lek-test om te controleren of alles goed is aangesloten en stelt hij de warmtepomp af zodat je zo’n hoog mogelijk rendement behaalt.

In de meeste gevallen is de installatie in 1 werkdag compleet. Kies je voor een bodem/water warmtepomp of een water/water warmtepomp, houd dan rekening met een extra werkdag voor het leggen van het buizennetwerk of het uitgraven van de putten.

Je kan de warmtepomp na installatie direct gebruiken! Houd er wel rekening mee dat het water even de tijd nodig kan hebben om de gewenste temperatuur te bereiken

Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe een warmtepomp precies werkt is een technisch verhaal en heeft te maken met het principe van koken en verdampen van het koudemiddel in het systeem. Hieronder leggen we in makkelijke taal uit hoe het principe werkt.

 • De warmtepomp gebruikt de buitenlucht, het grondwater of het bodem voor de warmte.
 • Deze warmte geeft de pomp af aan een leidingstelsel waarin koudemiddel circuleert.
 • Het koudemiddel wordt dankzij de warmte en een elektrische compressor opgewarmd, dit heeft te maken met de drukverhoging in het systeem.
 • De warmte die hierbij vrijkomt wordt afgegeven aan het water in het systeem, waarmee radiatoren en vloerverwarming opgewarmd worden. Een volledig elektrische warmtepomp verwarmt ook de boiler of tapwatervat, zodat je ook warm water hebt.

Warmtepomp kopen Nijverdal

Warmtepomp kopen Nijverdal: alles wat je moet weten

Ga jij een warmtepomp kopen in Nijverdal? Wij helpen je alvast een handje: hieronder leggen we uit wat je moet weten voor je een warmtepomp koopt. Zo weet je zeker welke warmtepomp voor jou geschikt is en waar je rekening mee moet houden met de plaatsing van de pomp.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Voor je een warmtepomp gaat aanschaffen is het verstandig om je af te vragen of je woning geschikt is. Als je nee moet beantwoorden op één van de onderstaande vragen, dan is je huidige woning mogelijk niet geschikt en is het misschien verstandig om eerst even aanpassingen te doen, zoals betere isolatie plaatsen bijvoorbeeld.

1. Is je huis redelijk tot goed geïsoleerd?
2. Is het totale vloeroppervlak in huis kleiner dan 200 m²?
3. Verbruik je jaarlijks meer dan 1.000 m³ gas?
4. Maak je gebruik van vloerverwarming?
5. Is er de mogelijkheid om een aan- en afvoer te plaatsen in de ruimte van de warmtepomp
6. Heb je een HR-ketel die hybrid ready is?
7. Heb je buiten de ruimte voor een buitenunit?

Kun je op alle vragen ja antwoorden dan is je woning geschikt! Als je een nee moet antwoorden betekent dat niet direct dat je huis niet geschikt is: vraag dan een installateur om advies.

Is er een subsidie beschikbaar voor een warmtepomp in Nijverdal?

Op dit moment is er vanuit de ISDE een subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp in Nijverdal. Je ontvangt bij de aankoop van een warmtepomp minimaal €500,- en afhankelijk van het model loopt deze flink op. Voor een eenvoudige hybride warmtepomp kun je bijvoorbeeld tot wel €3.000,- terugkrijgen!

Is een warmtepomp verplicht?

Een warmtepomp is op dit moment nog niet verplicht. Het is de bedoeling dat je vanaf 2026 wel verplicht bent je cv-ketel, als deze aan vervanging toe is, te vervangen door een warmtepomp. Het kan dus zijn dat jouw cv-ketel nog lang niet aan vervanging toe is en je het veel langer uithoudt met een traditionele cv-ketel. Of dit écht zo is hangt af van de situatie, want de overheid geeft veel uitzonderingen waardoor veel woningen niet verplicht zouden zijn tot de aanschaf van een warmtepomp.

Moet je in de komende jaren je cv vervangen, dan is het wel slim om alvast te kijken of je niet beter kunt investeren in een warmtepomp. Nu is er een mooie subsidie beschikbaar en je bespaart er flink mee op de energiekosten, waardoor het financieel juist misschien een heel aantrekkelijke optie is.

Wat is de regelgeving rondom warmtepompen?

Een buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Om een burenruzie te voorkomen is het dus wel verstandig om goed na te denken over de plek van de buitenunit. Per april 2021 zijn de regels omtrent de geluidseisen aangescherpt. De buitenunit mag niet meer dan 40 Db geluid veroorzaken bij je buren. Houd hier dus rekening mee met de aankoop van de warmtepomp.

Warmtepomp Nijverdal: de verschillende merken

Bij het kopen van een warmtepomp in Nijverdal zal je al snel opvallen dat je de keuze hebt uit veel verschillende merken. Dit zijn op dit moment de 8 beste merken warmtepompen in Nederland:

 • Viessman: een Duits merk dat al 40 jaar warmtepompen op de markt brengt. Je kunt hier terecht voor lucht/water, grond/water en hybride warmtepompen.
 • Remeha: dit van oorsprong Nederlandse merk biedt verschillende producten aan voor het verwarmen van je huis. Je kunt hier terecht voor zowel hybride als all-electrict warmtepompen.
 • Vaillant: de warmtepompen van dit Duitse merk draaien op hun natuurlijk koudemiddel, wat het een nog milieuvriendelijker product maakt. Je hebt de keuze uit mono- en split warmtepompen.
 • NIBE: dit is een Zweeds merk en de marktleider in Europa en Noord-Amerika. NIBE stelt zware eisen aan de ontwikkeling van haar warmtepompen.
 • Daikin: ook dit Japanse merk verdient een plekje in de top 8. Daikin biedt zowel hoge- als lage temperatuur warmtepompen aan.
 • Panasonic: bekend voor veel verschillende elektrische apparaten en nu ook warmtepompen! Panasonic test haar warmtepompen uitvoerig voordat ze op de markt worden gebracht.
 • Itho Daalderop: dit is een Nederlands merk dat 90% van haar producten op de Nederlandse markt produceert. Ze streven naar warmtepompen die zo milieuvriendelijk mogelijk zijn.
 • Nefit Bosch: het Nederlandse merk Nefit werkt sinds 2004 samen met het Duitse merk Bosch. Ze bieden zowel hybride warmtepompen, als volledig elektrische warmtepompen aan. Je kunt hier ook terecht voor water/water en grond/water warmtepompen.

Onderhoud en reparatie

Een warmtepomp is erg onderhoudsvriendelijk en heeft niet veel nodig om goed te kunnen blijven draaien. Bij een lucht/water warmtepomp of bijvoorbeeld een warmtepompboiler is het mogelijk om zelf het filter te reinigen. Als je een beetje handig bent, kun je bovendien zelf elk half jaar het filter vervangen. Dit is belangrijk omdat er anders niet meer voldoende lucht kan doorstromen, waardoor de efficiëntie van je warmtepomp afneemt.

Daarnaast wordt aangeraden om de warmtepomp jaarlijks te laten inspecteren. Zo kan een expert bepalen of er extra onderhoud nodig is én de pomp direct opnieuw afstellen wanneer dat nodig is.

Warmtepomp installateur Nijverdal

Is een warmtepomp de investering waard? Alle voor- en nadelen op een rij

Het kopen van een warmtepomp is een flinke investering. Niet iedereen heeft zomaar het geld liggen om hun cv-ketel te vervangen met een warmtepomp. Toch wordt vaak gezegd dat het de investering zeker waard is.

Is dat zo? We zetten hieronder de voor- en nadelen van een warmtepomp op een rij.

 • Je bespaart op de energiekosten en kan zelfs volledig van het gas af met een elektrische warmtepomp. Met 1 kWh aan elektriciteit wek je aan 4 kWh op aan warmte. Als je op een koude dag nou aan 10 m³ gas nodig hebt om je huis te verwarmen, dan kost je dit zo’n €20,- per dag met een traditionele cv-ketel en slechts €12,50 per dag bij een warmtepomp. Die besparing doe je elke dag dat je de verwarming aan hebt staan!
 • Je vermindert je CO2 uitstoot tot wel 55% en draagt zo bij aan een beter milieu. Je kunt er ook voor kiezen om de warmtepomp te combineren met zonnepanelen om zo alleen nog maar groene energie gebruikt.
 • Met de installatie van een warmtepomp verhoogt je woning in waarde en krijgt het een hoger energielabel. Dat komt zeker van pas als je in de toekomst wilt verkopen.
 • Warmtepompen zijn onderhoudsvriendelijk en hebben maar weinig onderhoud nodig. Een jaarlijkse controle is voldoende.
 • Een warmtepomp vraagt een grote investering. Een eenvoudige warmtepomp kost je vanaf €5.000,-. Maar gelukkig kun je wel een subsidie aanvragen, van minimaal €500,- tot maximaal €3.000,- bij een eenvoudige hybride warmtepomp.
 • Het systeem heeft iets meer tijd nodig om je woning op te warmen. Hierdoor werken warmtepompen vooral goed met vloerverwarming, dan hoef je ’s ochtends niet te wachten tot je huis verwarmd is.
 • De pomp verwarmt op lage temperatuur. Dat werkt het beste met vloerverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Heb je geen vloerverwarming in huis, dan zou je dus kunnen overwegen om hierin te investeren. Je moet dus aanpassingen doen aan je huis om een optimaal rendement te behalen.
 • Niet elke woning is geschikt, omdat je toch vastzit aan een zekere mate van isolatie. Ook heb je voldoende ruimte nodig voor een warmtepomp en een tapwatervat.

Welke alternatieven zijn er?

Zie je het niet zitten om een warmtepomp te kopen? Er zijn een aantal alternatieven waar je uit kunt kiezen, zoals (voorlopig) een traditionele cv-ketel. Het voordeel daarvan is dat je minder geld kwijt bent en je het huis snel en efficiënt kunt opwarmen. Wel is het een stuk minder milieuvriendelijk en kunnen de gaskosten altijd gaan stijgen in de toekomst.

Elektrisch verwarmen is ook een alternatief, maar ook hier geldt dat dit een stuk minder efficiënt is en de gebruikerskosten dus flink hoger liggen dan bij een warmtepomp. Wil je helemaal niet afhankelijk zijn van elektriciteit, dan kun je altijd overwegen om een hout- of pelletkachel te plaatsen. Nadeel hiervan is dat je slechts één ruimte verwarmt en de rest van het huis toch koud blijft.

In de onderstaande tabel vind je de alternatieven voor een warmtepomp en kun je vergelijken op basis van efficiëntie, milieueffecten en de voor- en nadelen.

SysteemVoordelenNadelenEfficiëntieMilieueffecten
Lucht/water warmtepomp– Efficiënt bij milde klimaten
– Lage operationele kosten
– Kan zowel verwarmen als koelen
– Minder efficiënt bij lage temperaturen
– Vereist voldoende buitenruimte
– Kan geluidsoverlast veroorzaken
– Initieel duur bij aanschaf
Hoog, vooral in milde klimaten– Gebruikt elektriciteit als energiebron, dus de milieueffecten hangen af van de energiemix van de elektriciteitsvoorziening
Gasgestookte verwarming (cv-ketel)– Snelle opwarming van het huis
– Lage initiële kosten
– Goedkope en wijdverspreide brandstofbron
– Hogere operationele kosten vergeleken met warmtepompen
– Afhankelijk van fossiele brandstoffen
– Beperkt in efficiëntie bij lage temperaturen
– Niet geschikt voor koeling
Afhankelijk van het type en leeftijd van de ketel– Hoge uitstoot van broeikasgassen bij verbranding van aardgas of andere brandstoffen
– Bij gebruik van aardgas, uitstoot van CO2 en NOx
– Mogelijkheid om over te schakelen op groen gas of biogas voor verminderde milieueffecten
Elektrische weerstandskachel– Eenvoudig en goedkoop in aanschaf
– Snelle opwarming van ruimtes
– Zeer inefficiënt, hoge energiekosten
– Verhoogt elektriciteitsrekening
– Niet geschikt voor grote ruimtes
Laag– Hoog energieverbruik en CO2-uitstoot, vooral als de elektriciteit afkomstig is van fossiele bronnen
Houtkachel-Hernieuwbare en lokaal beschikbare brandstof
– Lagere verwarmingskosten
– Creëert een gezellige sfeer
– Vereist handmatige brandstofvoorziening
– Uitstoot van fijnstof en rook kan luchtkwaliteit beïnvloeden
– Niet geschikt voor koeling
Laag tot gemiddeld, afhankelijk van de kachel– Lage CO2-uitstoot als het hout duurzaam wordt geoogst en verbrand wordt
– Kan leiden tot ontbossing en milieuschade als houtbronnen niet duurzaam worden

Tips van een warmtepomp installateur in Nijverdal: hoe gebruik je de warmtepomp zo efficiënt mogelijk?

Optimaal besparen met je warmtepomp? Hieronder vind je 5 tips van een warmtepomp installateur in Nijverdal om je warmtepomp zo efficiënt mogelijk te gebruiken!

Tip 1: optimaliseer de isolatie in huis
Het klinkt als een dooddoener, maar hoe beter je huis is geïsoleerd, des te meer je haalt uit je warmtepomp. Je verliest nu eenmaal minder warmte. Is je huis voor 1992 gebouwd dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken of je nog onderdelen kunt laten na-isoleren!

Tip 2: pas je thermostaatinstellingen aan
Stel je thermostaat op zo’n manier in dat deze ’s avonds, ’s nachts en overdag ingesteld is op jouw comfortbehoefte. Met een slimme thermostaat kun je dit ook automatisch instellen. Voorkom wel grote temperatuurschommelingen. Het kost tijd voordat een warmtepomp het systeem weer heeft opgewarmd, omdat warmtepompen gebruik maken van lage temperatuur verwarming.

Tip 3: investeer in lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming!
Verwarmen met een lage temperatuur is iets heel anders dan je waarschijnlijk gewend bent met je oude cv-ketel. Je kunt je huis niet meer zo snel opwarmen als eerst. Daarom is het verstandig om te investeren in vloerverwarming, zodat het altijd een constante temperatuur is in huis. Je kunt ook kiezen voor speciale lage temperatuur radiatoren. Deze zijn geschikt om je woning met een warmtepomp te verwarmen.

Tip 4: laat je warmtepomp draaien
Warmtepompen hebben langer de tijd nodig om te verwarmen. Daarom is het belangrijk om temperatuurverschillen zoveel mogelijk te voorkomen en je warmtepomp zo weinig mogelijk uit te zetten. Je bent meer kwijt aan stroom wanneer je warmtepomp opnieuw moet opstarten dan dat je bespaart door de warmtepomp tijdelijk even uit te zetten.

Tip 5: kies voor het juiste vermogen
Als je warmtepomp te klein is qua vermogen dan krijgt hij het moeilijk op de echt koude dagen. Een te hoog vermogen betekent dat je te veel betaalt en de pomp vaker aan en uitschakelt. Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken welk vermogen je nodig hebt. Een installateur kan je hierbij helpen.

Besparen op de kosten van een warmtepomp in Nijverdal? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij binnenkort echt gaan investeren in een warmtepomp in Nijverdal? Kies gemakkelijk een geschikte warmtepomp installateur uit met behulp van onze gratis offerteservice. Vergelijk de prijzen van meerdere installateurs en kies de vakman met het beste aanbod. Zo bespaar je nog eens tot wel 40% op de installatiekosten!

Gratis warmtepomp offertes vergelijken!


Veelgestelde vragen over warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, elk met unieke toepassingen en werking. Lucht-lucht warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en verwarmen de binnenlucht, ideaal voor ruimteverwarming. Lucht-water warmtepompen gebruiken buitenlucht om water te verwarmen, geschikt voor vloerverwarming en tapwater. Water-water warmtepompen halen warmte uit waterbronnen voor verwarming en koeling. Grond-water warmtepompen onttrekken warmte aan de grond via geothermische warmtewisselaars, efficiënt maar ruimte-intensief. Grond-lucht warmtepompen doen hetzelfde voor luchtverwarming, ruimtebesparend. Hybride warmtepompen combineren warmtepompen met traditionele verwarming voor flexibiliteit. De keuze hangt af van locatie, beschikbaarheid van warmtebronnen en behoeften, met installateurs als waardevolle adviseurs.
De geschiktheid van een warmtepomp voor jouw woning hangt af van verschillende factoren, waaronder de isolatie van je huis, de beschikbaarheid van een warmtebron (zoals lucht, water, of grond), het klimaat in jouw regio en je verwarmings- en koelingsbehoeften. Een professionele installateur kan een geschikte oplossing voor jouw specifieke situatie beoordelen.
Ja, warmtepompen hebben periodiek onderhoud nodig om efficiënt te blijven werken. Dit omvat meestal het reinigen van de filters, het controleren van de koelvloeistofniveaus, en het inspecteren van de elektrische componenten. De frequentie van het onderhoud kan variëren afhankelijk van het type warmtepomp en de fabrikant.
Warmtepompen kunnen worden gebruikt voor zowel verwarming als koeling. De meeste warmtepompen kunnen de richting van de warmteoverdracht omkeren, waardoor ze geschikt zijn voor zowel verwarmen als koelen van een ruimte.
De benodigde ruimte voor de installatie van een warmtepomp varieert afhankelijk van het type en de capaciteit van de warmtepomp. Het kan variëren van een klein hoekje in een kamer voor een lucht-lucht warmtepomp tot een buitenruimte voor een grond-water warmtepomp. De installateur kan de exacte ruimtevereisten bepalen.
De levensduur van een warmtepomp kan variëren, maar goed onderhouden warmtepompen kunnen doorgaans 15 tot 20 jaar meegaan. De levensduur hangt af van factoren zoals de kwaliteit van de installatie, de kwaliteit van de warmtepomp zelf en het gebruik.
Warmtepompen kunnen geluid maken, maar moderne modellen zijn over het algemeen ontworpen om stil te werken. Het geluidsniveau kan variëren afhankelijk van het merk en model, dus het is raadzaam om het geluidsniveau te controleren bij het kiezen van een warmtepomp.
Warmtepompen kunnen nog steeds efficiënt werken bij koude temperaturen, maar hun prestaties kunnen afnemen bij zeer lage temperaturen. Sommige warmtepompen zijn ontworpen om te werken in zeer koude klimaten en gebruiken technologieën zoals ontdooisystemen om ijsvorming te voorkomen. Het is belangrijk om een warmtepomp te kiezen die geschikt is voor het klimaat waarin je woont. In sommige gevallen kan een back-up verwarmingssysteem nodig zijn voor extreem koude omstandigheden.